Rørosmeieriets økologiske skjørost er laget på sterke, lokale tradisjoner med et særpreg fra Røros-traktene. Det er en ferskost laget av syrna melk og melkesyrekultur, og er sunn, mettende og nesten uten fett. Skjørostens røtter går helt tilbake til vikingtida og ble brukt lenge før dagens søtmelksoster.
Økologisk Skjørost fra Røros er tildelt Beskyttet Betegnelse, det offentlige merket som garanterer at produktets særegne kvalitet og tradisjon har opprinnelse fra Røros-traktene.
Skjørost med rømme eller tjukkmelk og litt sukker på er smakfullt og tradisjonelt tilbehør til spekemat.
Osten kan også brukes i salater eller bakverk, på samme måte som cottage cheese, túrò og ricotta.
Tips til frokost: Tjukkmelk med skjørost og müsli eller annen frokostblanding, og syltetøy eller friske bær.
Vegetartips: Skjørost er en god erstatning til kjøttdeig i mange retter. Det er lettvint å varme en saus og tilsette skjørost i stedet for kjøttdeig før servering, da skjørost også tåler direkte varme.
Norske skjørost ligner på det som kalles dry curd eller farmers cheese på engelsk, tvaroh, tvorog, twaróg, túró, surutka, varškės, lapte covăsit, skuta og syr.